вторник, 19 февруари 2008 г.

Поклонение пред Левски в Босилеград, Сърбия




Членовете на пловдивското ВМРО присъстваха на церемонията по повод годишнината от обесването на Васил Левски в Босилеград. На поклонението, организирано от община Босилеград и българския културно-информационен център присъстваха представители на българското посолство в Белград, държавната агенция за българите в чужбина и на неправителствени организации. В церемонията участваха представителите на младежките организации на ВМРО от няколко български града, сред тях на Пловдив и Пазарджик. Пред паметника на Апостола имаше и представители на неправителствени организации - като демократичен съюз на българите и обществено движение Западните покрайнини. На тържеството бяха дошли много млади хора отБосилеград, а учениците от осми клас на основното училище изпълниха рецитал по творби на български автори, посветени на Васил Левски.

неделя, 17 февруари 2008 г.

Косово-нова държава или област в Сърбия




Косово е шестата държава, създадена от доминираната от сърбите СФРЮ от 1991 г. насам след отделянето на Словения, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора.

18 години, след като беше приета новата Конституция на Сърбия, която отне автономността на Косово и Войводина, областта провъзгласява независимостта си. Още на 5 юли 1990 г., месеци преди да бъде приета конституцията на Слободан Милошевич, албанските депутати в Скупщината на Косово провъзгласиха Република Косово.

През 1992 г. непризнатата от Белград република избра своя президент Ибрахим Ругова. Масовите убийства през 1998 г. по-късно бяха окачествени като етническо прочистване и причина за бомбардировките на НАТО над Югославия през пролетта на 1999 г.

Милошевич изпрати свои войски в Косово, чиято задача беше да се преборят с Армията за освобождение на Косово, начело с Хашим Тачи. Хиляди цивилни косовски сърби и албанци тогава напуснаха провинцията и се заселиха в съседни балкански държави.

Съгласно Резолюция № 1244 от 10 юни 1999г. на Съвета за сигурност, с която се слага край на военното противопоставяне, Косово е автономна област в състава на Република Сърбия от Съюзна Република Югославия, преименувана на Сърбия и Черна гора (разпаднала се през 2006 г.), а днес - Сърбия.

С резолюцията се регламентира въвеждането на управление на ООН в областта, а югославските военни и административни власти са изтеглени.

Генералният секретар на ОOН назначи свой специален представител, на когото е поверена цялата законодателна и изпълнителна власт на Косово под името Временно управление на мисията на Обединените нации в Косово (ЮНМИК). С приемането на нови законодателни актове от страна на ЮНМИК действието на законодателството на Югославия все повече отслабваше.

През 2001 г. с наредба специалният представител прие Конституционна рамка за временно самоуправление, играеща ролята на основен закон на областта. В нея бе предвидено изграждането на различни "временни институции на самоуправление", включително парламент, правителство и съдилища под негов надзор.

През декември 2001, след проведени предишния месец избори, бе учреден 120-местен косовски парламент, чиито закони влизат в сила след утвърждаването им от специалния представител. Започна и изграждането на новите учреждения на местно самоуправление.

В края на 2007 г. в Косово бяха проведени парламентарни избори, спечелени от партията на Хашим Тачи, избран в началото на 2008 г. за премиер.

Именно Тачи обеща, че ще обяви независимостта на областта. И това се случи точно днес-17 февруари 2008 година. За едни е радост за други е тъга. радост за всички албанци, които в продължение на години, къде по мирен, къде по-военен начин "изгониха" сърбите от свещената област.
Именно днес тези сърби страдад, защото са причеслени в друга държава, ИЗМИСЛЕНА.
Жал ми е за всички сърби от Косово. Не омога да си обясна, защо великите сили , както винаги назад през вековете са го правили - разделят отново Балканите. И не само. Тук явно имат големи икономически и политически интереси, които не могат да реализират в собствената си държава. До кога ще е така. Нима не може след няколко години и в България да стане така. Да не дава Господ!

ето и една малка информация от интернет:

Българите в Косово живеят в 35 села, почти всичките са чисто български, разположени в областите Гора, Жупа и Подгор. Те са предимно мюсюлмани по вероизповедание. В областта Подгор и Жупа има 17 села, с население 20 000 души (2001), сред тях е силна албанската, турската и бошняшката пропаганда. Повечето се декларират за турци или бошняци(босненци). Областите Погор и Жупа се намират в община Призрен до границата с Република Македония. Областа Гора обхваща 18 села и се намира на територията на община Драгаш, създадена от ООН след косовската криза при сливането на две общини Гора и Ополе. Гораните са признати за малцинство въпреки българския си произход, поради натиска на албанците в областта и голямата безработица много от тях са напуснали Косово. Броят на гораните в Косово през 1989 е бил 16 000, 24 000 (1999), 5 000 (2007). През последните години в Косово бяха създадени две български културни организации, целящи да запазят самосъзнанието на българите. През 2007 година, ако се приеме, че гораните и жупците са българи, в Косово би трябвало да има 30 000 българи. Освен в Косово, има още "косовски" българи и в други държави. Българите са съсредоточени в две общини - Призрен и Драгаш, а всичките им 35 села са до границата с Република Македония.

Свети Валентин.....



На 14 февруари празнувахме двоен празник -Свети Валентин и Трифон Зарезан. Първият е празникът на влюбените. Из града се усещаше празничната атмосфера, всеки беше понесъл цветя, магазините бяха украсени със сърчица, картички и сувенири. Това бе добър повод всеки да се замисли за хората, които го обичат, както и тези, които очакват любов

сряда, 13 февруари 2008 г.

Кукерски фестивал

Чуждоземни кукери от Хърватия, Гърция, Румъния гониха зли духове в Раковски. Проявата им беше част от шестия международен фестивал на маскарадните игри "Кукове". Заедно с българските кукери те наброяваха повече от 1200 маскирани. Най-многочислените групи с повече от 60 души бяха от Войнягово, Батановци, Турия и Павел баня. Фестивалът имаше конкурсен характер, като председател на журито бе доцент Ангел Янков - директор на Етнографския музей в Пловдив. Повече за фестивала говорят снимките...

неделя, 10 февруари 2008 г.

Фолклорен фестивал в Пловдив

От 30 юли до 4 август миналата година Пловдив беше столица на фолклорен международен танцов фестивал. За 14 поредна година под тепетата гастролираха състави от всички континенти. Миналата година атракция бяха групите от Китай и Венецуела, които идват специално за изданието на Международния фестивал. Освен на азиатски танци, пловдивчани и гости на града се наслаждаваха на ритмите от съседните нам държави - Гърция, Турция, Сърбия, които изпълниха серия от танци и представиха фолклорни носии. По традиция фестивала се откри с атрактивно шествие на участниците по Главната улица на града.

Символичен домакин на фестивала беше фолклорен танцов ансанбъл "Пълдин"." По изключение се предстви втори пловдивски ансамбъл "Ръченица". Повод за тяхното участие е честването на 70 годишния юбилей на хореографа Димитър Дойчинов. Спектаклите се изнасяха на Античния театър и на открита сцена пред сградата на Общината Пловдив.Освен в Пловдив танцовият спекакъл обиколи Хисаря, село Ясно поле. За първи път час от феста стана и село Житницa.
За втора година бях гид, като тази на състава от Пирот, Сърбия :)

Ванко 1 вън от затвора





Скандалният рапър Ванко 1 излезе от пловдивския затвор тази сутрин. Трябваше да го чакаме повече от час. Беше нещо между сензация и събитие Е май не е сензация, защото той вече един път излезе от килията. Пред вратите на затвора бяхме точно 31 журналисти в това число с операторите и фотографите. На всичкото отгоре валеше дъжд и охраната на затвора ни изгони да не стоим под козирката. Пречели сме на работата им. Нима и Ванко 1 им е пречил на затворническите охранители. Ама нали се казва, че като вали ще ти върви по вода. Сигурно на Ванко 1 ще му върви по вода, след като за втори път излиза от панделата. Иван Главчев, както е истинското му име, излежа присъдата си за сводничество от 4 години и половина затвор. Неговият братовчед Димитър Рачелов, който имаше присъда по същото дело, бе освободен от затвора преди по-малко от два месеца. В същото време семейството на Ванко 1 дължи 183 000 лв. за строителството на техния фамилен хотел. В момента в Пловдивския окръжен съд тече процес за конфискация на сградата, който стартира през пролетта. Рапърът Ванко 1 излежа присъдата си в Пловдивския затвор, след като влезе там доброволно през април миналата година. Той остана зад решетките в продължение на общо 13 месеца. Срокът на присъдата бе съкратен, тъй като затворникът е полагал труд в тухларната, а по закон два трудодни се приравняват на три излежани в килия.

“Към младите нямам послание, защото всеки гледа сам на живота си по собствен начин и живее както намери за добре.”

Ванко 1 отхвърли твърденията, че законът е бил променен специално за него. По думите му "някой просто е грабнал вълната и си е измислил някакви неща".

Рапърът се зарече, че няма да отмъщава на осемте свидетелки, които го вкараха в затвора. Той заяви, че ще влезе в историята с факта, че има поправка в Наказателния кодекс на негово име, но отрече да е плащал милиони левове на депупати за прокарването на измемението на член 155, касаещ сводничеството.

“Аз съм твърд характер, не съм изживял толкова драматично нещата и гледам напред. Човек трябва да се справя със всякакви ситуации в живота, карал съм и на минус 200 лева.”

Пред вратите на затвора Ванко 1 беше посрещнат от своите роднини и приятели. Очакваха го и над 30 журналисти, както някои от някои от най-верните му фенове.
Освен, че ще пише книга за живота си, Ванко е замислил да води шоу. Първоначалната му идея се върти около риалити-формат, чието действие се развива в затвора. Освен това певецът възнамерява да изчисти името си с музиката, която прави. Първият му сингъл ще излезе напролет. В него Ванко 1 ще възпее сивата действителност в България.

По време на престоя си в затвора Иван Главчев е тренирал фитнес по час и половина всеки ден. Отслабнал е с 15 килограма. Ванко 1 е категоричен, че ще остане да живее в България, защото смята, че камъкът си тежи на мястото.

Е, ще видим колко ще си тежи Този камък на мястото или отново ще потъне някъде……дано не се окажат верни на пишещите по форумите, че един сводник повече на свобода под тепетата…… Не искам да вярвам в това….

Пепеляна сряда в Житница

От народните обичаи в Житница най-характерен е денят Куковден–празнува се единствено в Житница. Датата се определя в зависимост от началото на Великденските пости, според католическия календар. Това най-често се пада по средата на месец февруари и е винаги в сряда. На празника преоблечени в стари дрехи или като герои от приказки момци и девойки се бият с кални мацилки. На един прът или пръчка се завързва парцал, който се потапя в кална локва и се бият най-често жените. Смята се че като те набие кук ще ти се мътят пилците. Тук е и моментът на езическото вярване за повече деца в къщата. Ако се замислим повече ще забележим, че Куковден съвпада и с празника "Пепеляна сряда". Тук е връзката на езическото с християнското. В църквата свещеникът поръсва главите на верните с пепел, като знак на покаяние. Един от интересните моменти е, когато някоя мома се е скрила от кука. Тогава петрупите(цивилни хора, които вървят с куковете) свалят прозорци или отключват с подправени ключове врати, само и само да изкарат момичето и да го нацапат с мацилката. Празникът е свързан и с началото на пролетта, когато всичко започва отначало. Три вечери преди Куковден се празнува Карнавалът-Кукерски празници,(Заговезни) които са неповторима смесица от езически и християнски традиции. В този обичай участват само мъже, с красиви кукерски маски. Обикалят се къщите, за да се прогонят злите сили. След това всички отиват на центъра където се хващат на кръшни хора.