петък, 21 март 2008 г.

Кръстен път в Житница



И тази година в Житница беше отбелязан Разпети Петък с Кръстен път. Молитвеното шествие премина по площада пред църквата. Младежите от енорията бяха организирали спирките и мултимедийната презентация. Въпреки студеното време много хора преклониха глава пред Кръста. Молитвена процесия начело с Христовия Кръст. тръгна от входа на църквата след богослужението в 18 часа. Тази древна молитвена практика имаше 14 молитвени спирания, припомнящи пътя изминат от Господа по пътя за Голгота. Преди кръстния път в храма бяха прочетени страданията на Спасителя и обожаван Кръста.

неделя, 16 март 2008 г.

*Връбница- начало на Страстната седмица



Връбница, последната неделя от Великите пости и началото на Страстната седмица са за нас, християните, особено важни събития. Събития, които не са останали някъде далеч в миналото. Събития, които влизат в нашето „днес”. Основата на християнската ни вяра се намира в тези дни на страданието, смъртта и възкресението на Христос. И както всичко в живота ни, те започват с напрежение – между ликуващото посрещане на нашия Господ с „Осанна” и отхвърлянето Му с разпъването на кръст, на който Той умира от любов към нас. Нека тръгнем към нашия Цар, нека вървим с Него, по Неговите пътища на мира. Да се откажем от белия кон, на който сме се възкачили и от където поглеждаме, изпълнени с високомерие и желание за власт. Да предпочетем невзрачното осле, на което да седим със смирена любов. Защото нашият Бог не иска да властва над хората. Защото Той стана наш брат. Защото вървя по нашия път. Защото изпита всичко – недоверие и неблагодарност, глупост и омраза. Защото ни показа как трябва да живеем. Нека молим Исус да ни помага, за да Го следваме неотклонно, стъпка по стъпка.

*Връбница- тази година католическия великден е на 23.03

събота, 8 март 2008 г.

8 март- международен ден на жената



8 март е международният ден на жената, който се чества като празник на международната солидарност, сила и сплотеност на жените. Началото на съвременния празник е свързано с женските движения за равни права с мъжете и борба против войната и насилието.

Още в древността жената е водила борба за равнопоставеност в обществото. В древна Гърция Лизистрата обявила сексуална стачка на мъжете, за да се сложи край на войната. По време на Френската революция парижките жени излизат по улиците с лозунгите “свобода, равенство, братство”. Идеята за Международен ден на жената възниква в началото на 20 век. Историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд. През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американските жени са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари. През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на ”Ден на жената”, който да се отбелязва ежегодно. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Този празник се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.



понеделник, 3 март 2008 г.

3 март-Третата Българска държава




Освобождението на България в българската историография обикновено се нарича създаването на Третата българска държава в резултат на Руско-турската война (1877–1878). Възстановяването на българската държава се предвижда от Санстефанския мирен договор от 1878 г. и Берлинския договор от 1879 г. и е реализирано с установяването на институциите на Княжество България и Източна Румелия малко след това.

Новосъздаденото Княжество България е зависима от Османската империя автономна държава, васално и трибутарно (плащащо данък) княжество със свое народно правителство и войска. Източна Румелия е област в рамките на Империята, ползваща се с широка автономия, включително собствен парламент, правителство и въоръжени сили. Двете български области са обединени със Съединението на България от 1885 г., официално под формата на лична уния, като България получава официално политическата си независимост едва през 1908 г.


събота, 1 март 2008 г.

1 март-Баба Марта...


Баба Марта, която посрещаме на 1-ви март, е един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. На този празник всеки подарява на любимите си хора усукани бели и червени конци за здраве и сила през следващата година. Пловдивската главна улица се превърна в своеобразен мартенски базар. Пред централна поща имаше повече от 100 масички, отрупани с различни по големина и форма мартеници. Наред с традиционите Пижо и Пенда, имаше дори и мартеничка с формата на снежен човек. Юлияна Николова от село Куртово Конаре е на 28 години и още от студентските си години изработна мартеници с надписи. Като най-интересни надписи тя определя „шейх номер 1“ , а най-закачливи „дива и шавлива“ , „нежна и грешна,“ и „мъж на жена си“.Според традицията, мартениците се носят до 9 март - празника Свети 40 мъченици или до 25 март - църковния празник Благовещение. Мартеницата може да се свали когато човекът, който я носи, види за пръв път през годината щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.