събота, 4 октомври 2008 г.

Нови кули на църквата в Житница





Нови и по-здрави кули бяха поставени вчера на църквата "Успение Богородично" в Житница. Двете съоръжение са с около 2 метра по-високи от предишните и са направени от олекотени метали. Предишните две кули бяха дървени и не бяха сменяни повече от 50 години, като се има предвид, че храмът е строен през далечната 1923 година. Горният слой на кулите е направен от специална ламарина, която отразява светлината от слънцето. По този начин обновените камбанарии се виждат на разстояние от близо 30 километра. Вътре в самите кули са направени специални стълби, благодарение на които се стига до мелодичните камбани. До сега католическият храм няколко пъти основно е ремонтиран, като от 2006 година има нов часовник, подарен от фирмата за колбаси "Деликатес 2".

За празника на свети Франциск - 4 октомври, в енория "Успение Богодорично" - Житница отец Христо ще отслужи тържествена Литургия от 8 часа сутринта. Ден преди това по традиция на първи петък той ще посети болните от енорията, като ще ги изповядва и причасти. От другата събота (11 октомври) пък започва вероучението за децата и младежите. След необходимата подготовка по катехизис около 10 деца и 20 младежи ще приемат съответно тайнствата Първо Причастие и Миропомазание.

От 3 години в енорията има сформирана група от 30 младежи, която е кръстена "Францисканска младеж". Младежите ще се съберат за първи път след лятната ваканция на 11 октомври. От тогава по време на вероученията и срещата си по групи ще размишляват върху живота и посланията на Свети Павел. Целта им е по този начин да бъдат съпричастни с Папа Бенедикт и всички християни по света, които преживяват Годината на Апостола. Освен от сестрите францисканки, заниманията с Францисканската младеж ще се водят и от още 7 аниматори, като предварително младите хора ще се разпредени на по-малки групи. През лятото 7 момичета от Францисканската младеж участваха на поклонение в Италия. Те посетиха Асизи и слушаха литургия на площад "Свети Петър" в Рим. Съвсем скоро ще се подновят ежемесечните срещи на терциарите от енорията.

Специално за празника на свети Франциск, градинката пред статуята на светеца беше почистена и прекопана.