вторник, 9 декември 2008 г.

Подготовка за Коледа...






В навечерието на втора предколедна неделя, пред църквата в Житница беше засадена млада елха.Вечнозеленото дърво веднага беше украсена с коледни играчки и мигащи лампички. Идеята пред Божия храм да бъде насадена елха е още от лятото, когато две жени от енорията, баба Невена и баба Ана, започват да събират пари от хората в селото. Всички жители на Житница веднага одобряват доброто намерение и се включват всеки според възможностите. Пред църквата в Житница има три дървета, които са от времето на дядо Павли, енорийски свещеник преди доста години. По-старите хора разказват, че той ги е насадил и се е грижил за тях.
През годините, след паднала мълния, едното е изсъхнало и сега са останали само две. След толкова много време неговото място вече е “заето” от вечнозелена елха, която ще ни напомня на вечната любов на Бог. На 6 декември( Свети Николай) доброволци от енорията я засадиха, а отец Христо я благослови, за да не изсъхне.
Нека чрез светлините на елхата, да предвкусим онази светлина, която ще честваме на 25 декември, а именно рождението на Исус, каза свещеникът след благослова. Много от хората, които минаваха покрай храма, изразиха задоволство и обещаха, че всеки ще донесе по една играчка, която ще я постави на елхата.
Засаждането на коледната елха пред храма е една от първите инициативи по повод идващите празници.
Дните до Коледа се отброяват с коледния венец от четири свещи, който е поставен на олтара. Вътре в църквата изцяло се подновява настилката на централната пътека, която трябва да бъде готова до броени дни. В навечерието на Рождество, по традиция децата от енорията ще представят Коледен спектакъл.