сряда, 3 февруари 2010 г.

Свети Влас-покровител на болните в гърлото



Авторите на книгата ”Живот на светците”, том Първи (обхваща светците от първите четири месеца на годината) разказват, че Свети Влас се родил в град Севаст, Мала Азия (дн. Турция) и живял през втората половина на трети и от части през четвърти век. Свети Влас бил много предан християнин и за това през целия си живот бил подложен на ужасни преследвания. Това се влошило, когато той бил избран за епископ на родния си град. Въпреки трудностите, той не спирал да проповядва Божиите слово, както и в името на Исус Христос да изцелява болните. Като най-значимо чудо е определено това, когато едно момче било задавено с рибена кост. Майка му повикала Влас и той изцерил сина и. Ето за това всяка година на 3 февруари, във всички храмове, по особен начин се чества неговата памет. На същата дата през 316 година светецът е бил обезглавен и починал мъченически.

По подобаващ начин, енорийската общност в Житница също отбеляза паметта на светеца. Въпреки работния ден, църквата събра много хора, в това число няколко месечни бебета, доведени от техните родители, които участваха в литургията. В кратката, но много съдържателна проповед, отец Христо обясни как в днешно време трябва да се приема чудото, извършено от Свети Влас. Свещеникът посочи, че всички хора, изпадат в ситуации, когато в гърлото им е попаднала рибена кост- това е моментът, когато казват някоя лоша дума, тогава, когато обиждат Бог и своя ближен. Ето за това трябва да молим светеца, да не изпадаме в такива ситуации и винаги да ни предпазва от “духовно задавяне”, добави още енорийският свещеник.

Тъй като свети Влас е почитан като закрилник на болните от гърло, за това след края на мисата, се извърши ритуалът “гърлосване”.С две кръстосани свещи, под формата на “Х” (осветени предния ден на празника Сретение Господне), завързани с панделка, свещеникът докосна долната част на лицето на богомолците, като на всеки поотделно каза: Чрез ходатайството на владиката и мъченик Влас, Бог да те избави от всяка болест в гърлото и от всяко друго зло.
Свети Власт е покровител на град Дубровник, Хърватска.
Православната църква чества паметта му на 11 февруари, а освен това в България има и град Свети Влас. Първоначално селището е носило името Лариса, като чак през 14 век е преименувано на името на светеца-лечител.