неделя, 28 март 2010 г.

Връбница и ученически базар в Житница

Както за православните, така и за католиците днес е празникът Връбница. Тази година двете християнски конфесии празнуват на един ден Възкресение Христово и предшестващите го дни през Страстната седмица.Връбница е първият ден от Великата седмица и отбелязва влизането на Христос в Йерусалим, посрещнат с маслинени клонки от ликуваща тълпа, няколко дни преди еврейската Пасха.Както по света, така и във всички католически енория в България бяха отслужени литургии, в които участваха много вярващи. В Пловдив монсеньор Георги Йовчев председателства тържествената литургия, в катедралата “Свети Людвик”, където се събраха много вярващи и участваха в богослужението. Литургии бяха отслужени и в останалите католически храмове в града.



По стара традиция в пловдивското село Житница също беше пресъздадено влизането на Исус в Йерусалим, приветстват от тълпите народ с палмови (в случая с върбови) клонки.

Церемонията започна пред църквата, където беше прочетено Евангелието от Марко, в което се разказва как Исус поискал от учениците си да му докарат едно осле, което още никой не е възсядал. С магарето Христос влезнал тържествено в Йерусалим, където тълпите народ са го посрещнал с палмови клонки, в знак на признание, че той е Спасител.

След това енорийския свещеник отец Христо благослови върбовите клонки и миряните, след което имаше кратко шествие пред църквата с кръста, кадилницата и Евангелието и символично поведе магаренцето, по подобие на Исус.След това свещеникът, министрантите и вярващите влезнаха в църквата, където бе отслужена тържествена миса. След последния благослов отец Христо, честити именния ден на всички, които носят имена на цветя и техните производни.

Облачното и дъждовно време не попречи на учениците от ОУ “Христо Смирненски” в Житница да организират Великденски базар. Своите изделия те изложиха на специални щандове на площада пред църква “Успение Богородично”.

След края на литургията, която беше отслужена всеки желаещ имаше възможност да си закупи от нещата, които бяха изработени от децата, с помощта на техните родители и учители. На масите не липсваха иконички, изработени от децата, както и много изрисувани яйца, предмети, украшения и сладкиши за предстоящия празник Великден. Събраните средства от Великденския базар ще бъдат използвани за нуждите на училището и подготовка за други инициативи на децата.


вторник, 9 март 2010 г.

Кукерски състав от Раковски отличен с плакет, осветен от папата

Кукерският състав към читалище „Свети Свети Кирил и Методий"- град Раковски беше отличен с плакет, осветен от папа Бенедикт 16. Плакетът е заведен под № 773 от общо 3000, три от които са в България.

Дарът пристигна в Раковски, благодарение на Илия Чернев - изпълнителен секретар на Родопската търговско-туристическа камара - Широка лъка. Връзката между родопското село и град Раковски е, че и в двете населени места се провеждат международни кукерски фестивали.Кукерският състав към читалище „Свети Свети Кирил и Методий" е участвал в десетки фестивали, както в страната, така и в чужбина. Не веднъж кукерите, танцьорите и музикантите от състава са били награждавани с първи награди.



Подаръкът за кукерския състав е бил осигурен по-рано от бившия кмет на първата германска екообщина Варденбург - Хилдебранд. Екхарт Хилдебрандт бил влюбен в Родопите, а в община Раковски инвестирал средства по европейски програми.