сряда, 21 март 2012 г.

Осветиха домът за възрастни хора в Калояново



С тържествен благослов от монсеньор Георги Йовчев беше открит Домът за възрастни хора в Калояново. Той е построен в имот, който е собственост на Католическата църква и носи името на Свети Йосиф. На тържествента церемония присъстваха свещеници и монахини от Софийско-Пловдивската епархия, ръководството на община Калояново, както и много местни и чужди гости. Не малка част от тях са помогнали за построяването на Дома.



Той е специално проектиран и построен за целите си, така, че да може да отговари на потребностите на възрастните хора, които ще живеят в него. Модерната сграда разполага със 4 единични и 9 двойни стаи, като всяка от тях има самостоятелен санитарен възел. Помещенията са оборудвани с нови мебели, SOS система, телевизор и безжичен интернет. За прекарване свободното време на домуващите и за нуждите на техните социални контакти, на разположение са 2 зали с библиотека и кътове за тихи занимания. За приготвянето на качествена и вкусна храна, домът разполага със собствена кухня, оборудвана с изцяло нова техника.


Храненето се ще става в просторна и светла столова.Около дома са изградени зелени площи, където възрастните хора могат да се разхождат.При откриването на Дома за възрастни хора „Свети Йосиф” монсеньор Георги Йовчев призова работещите в социалното заведение да се ръководят от Христовите думи от евангелието: „Доколкото сте сторили това на един от мойте най-малки братя, Мене сте го сторили”.



Енорийският свещеник в Калояново отец Иван Топалски прие наставленията на владиката и обясни, че основната цел на пероснала на дома е хората да се чувстват уютно в обстановка, близка до домашната, а ежедневието им да е ангажирано с различни занимания и социални контакти, с цел вски един от тях да се чуства пълноецен и обичан.