неделя, 12 август 2012 г.

Житница стана българският Лурд

България стана една от страните, в които има изградени пещери-копия на тази във френския град Лурд, където Дева Мария се е явявала на Бернадета Субиру, местно момиче, което после става монахиня, а след смъртта си Католическата църква я провъзгласява на светица. В пловдивското село Житница вече се издига 23-тото копие в света и първото в Източна Европа.
Идеята за построяването на пещерата се ражда преди 7 години от няколко човека, които са родени в Житница, но живеят в други населени места.През тези години те учредяват Инициативен комитет, който основава фондация. Чрез юридическото лице са събрани средствата за построяването на Лурдското копие в България.Огромна част от парите са дарение от жителите на селото, както и с помощта на бизнесмени.През годините са организирани редица благотворителни събития и базари, средствата събрани от тях също са използвани за построяването на новото място за поклонение и молитва.Идеята за копие на Лурската пещера в България е подкрепена и от свещеници и миряни от чужбина.След огромна работа от страна на инициаторите, хората от селото, подпомогнати от местата власт, постройката със статуята на Света Богородица се издига в парка на Житница.
За освещаването на новият духовен храм пристигна монсеньор Гзавие Дезире-временно изпълняващ длъжността апостолически нунций в страната (ватикански посланик). Молитвата за благослова бе произнесена на латински език, символ на универсалността на Църквата по света.След това местната общност и гостите на селото, водени от енорийския свещеник отец Христо, отправиха обща молитва към Небесната майка, която е покровителка на енорията- църквата в селото носи името „Успение Богородично”.
След религиозния обред по освещаването на пещерата, секретарят на Инициативния комитет професор Стефан Иванов заяви, че през последните десетилетия човек е започнал да се отказва от религията и се откъсва от християнските добродетели. Идеята за Копието на Световното светилище и молитвата към Небесната майка е именно това да се доближаваме до добродетелите на вярата ни, които ще ни помагат да избягваме престъпленията под всякаква форма в ежедневието ни, завърши изказването си професор Иванов. Стотици вярващи дойдоха да видят пещерата в Житница, чийто оригинал е светилището от световен мащаб.Местните се надяват, че с новата придобивка ще привлекат повече туристи, на които да разказват историята как Света Богородица се явила 18 пъти на малката Бернадета.Също така се надяват Житница да стане Българският Лурд.