неделя, 24 март 2013 г.

Българската Калвария



Житница за пореден път се подреди до големите или по-малките селища в света, които по един особен начин са отредили място за слава на Светата Троица. Сега причина за това е изграждането на Кръстен път-„улицата”, който напомня за последните дни на Исус на земята.В редица католически страни това нещо е представено с издигането на големи кръстове или скулпури, представящи сцени от Осъждането до Погребението Господне.Най-често това се прави в покрайнините на селището и стигащо до някое възвишение-целящо по най-добрия начин да пресъздаде Калвария, както е другото име на Голгота.Така е и в Житница. Поставени са кръстове на 14 места, като първите 2 са в границите на селото, а останалите по поречието на река Тикла, стигащи до малка могила сред полето.


 „Спирките”, както се наричат още 14-те кръста, са изработени от местни майстори, които в продължение на един месец са обработвали няколко череши, за да изваят символите на християнството.За да се запазят кръстовете за по-дълго време и от не винаги благоприятните климатични промени, върху тях има поставени допълнителни дъсчици, които ги покриват. По този начин наподобяват и кръстовете, които сме свикнали да гледаме в Тиролските Алпи. Такова е и желанието на дарителите, които са местни предприемачи, с чиито средства са изработени и поставени 14-те спирки от Кръстния път.

Те бяха осветени от монсеньор Георги Йовчев, след неделната литургия.С шествие от църквата, водено от архипастира, енорийския свещеник о. Христо Табаков, възрастния хор, местните жители се отправиха към 1-вия кръст, където се извърши обредът по осветяването на новото място за молитва и размишления в Житница.Към хората от селото се включиха и верни от съседните две села Дуванлии и Калояново.С тях беше и о.Иван Топалски, който е енорист в двете енории. Епископът на Софийско-Пловдивската епархия призова миряните да участва в молитвата „Кръстен път” не само тогава, когато се води от свещеника или сестрите, но и тогава, когато сами се организират в малки групи да размишляват по трудния път на Спасителя към Голгота.



*Кръстният път- е молитва в Католическата църква, която се казва по особен начин в петъчните дни на Великите пости. За целта в храмовете има 14 икони, които изобразяват най-тежките моменти от последните часове на Исус на земята. Но те могат да бъдат направени и на открито сред природата, както е в случая в Житница.