сряда, 21 май 2008 г.

Света Рита- помощница в безнадеждните случаи…



Светицата е родена през първата година от понтификата на папа Урбан VI през 1381 година в Италия

Рита е била дъщеря на родители, които дълго време не са имали деца. След много молитви Бог изпълнил желанието на родителите й- да имат рожба. Още от малка я възпитали в християнските добродетели. Иначе животът на малката Рита бил твърд и тежък, все едно е предусещала какво я очаква в бъдеще и затова искала да се подготви.
В къщата си семейството имало едно място за молитва. Една нощ Рита сънувала как един ден ще стане монахиня. Но това не станало, защото нейните родители били я обещали на един младеж от родното и село Рокапорена.
Родителите на Рита починали много бързо след като тя се омъжила годеника. Това било като удар за младата жена. Една вечер, когато съпругът й се връщал от град Кашия в Рокапорена, нападнал го един мъж и го убил. Това било определено като политическо убийство, тъй като мъжът и бил един от лидерите на едната партия. Само година по-късно Рита трябвало да се раздели и с двамата си сина. И те също починали. Въпреки мъката тя благодарила на Господ, че той прибрал синовете й , за да не отмъстят за убийството на баща им.
След като се “освободила” по толкова тъжен начин от брака, Рита отново започнала да размишлява за съня си. Един ден потропала на Августинския женски манастир в град Кашия. Монахините смятали, че вдовицата Рита не е готова да живее в техния манастир. Рита много молила да я приемат, но молбата и била напразно. Тогава тя призовала на помощ своите светци- застъпници Свети Иван Кръстител и свети Никола от Толентино. Смята, се че те през нощта са я въвели в манастира.

В светата обител Рита много размишлявала за Исусовите мъки. Поискала за момент да се докосне до неговите рани. Улисана в молитва, нещо я пробило в челото, което приличало на трън от христовия венец. Тази рана зараснала, чак когато Рита починала.
На 22 май 1447 година след 40 години монашески живот, 15 от които с много мистични милости и много страдания рита се пренесла във вечността.
Веднага след нейната смърт хората започнали да я почитат като светица, преди Църквата да я е провъзгласила за такава. Това се случили едва през 1900 година, като тогавашният папа я нарекъл “Драгоценния бисер на Умбрия”.*

Сега католиците по света призовават и почитат Света Рита като помощница в безнадеждните случаи…

*- областта, в която се намира град Кашия


2 коментара:

Pepina каза...

Много интересна история за Св.Рита.Радвам се,че я научих.

Dio è Amore каза...

Благодаря за публикацията на историята на Български език.
Света рита моли се за нас.