неделя, 12 август 2012 г.

Житница стана българският Лурд

България стана една от страните, в които има изградени пещери-копия на тази във френския град Лурд, където Дева Мария се е явявала на Бернадета Субиру, местно момиче, което после става монахиня, а след смъртта си Католическата църква я провъзгласява на светица. В пловдивското село Житница вече се издига 23-тото копие в света и първото в Източна Европа.
Идеята за построяването на пещерата се ражда преди 7 години от няколко човека, които са родени в Житница, но живеят в други населени места.През тези години те учредяват Инициативен комитет, който основава фондация. Чрез юридическото лице са събрани средствата за построяването на Лурдското копие в България.Огромна част от парите са дарение от жителите на селото, както и с помощта на бизнесмени.През годините са организирани редица благотворителни събития и базари, средствата събрани от тях също са използвани за построяването на новото място за поклонение и молитва.Идеята за копие на Лурската пещера в България е подкрепена и от свещеници и миряни от чужбина.След огромна работа от страна на инициаторите, хората от селото, подпомогнати от местата власт, постройката със статуята на Света Богородица се издига в парка на Житница.
За освещаването на новият духовен храм пристигна монсеньор Гзавие Дезире-временно изпълняващ длъжността апостолически нунций в страната (ватикански посланик). Молитвата за благослова бе произнесена на латински език, символ на универсалността на Църквата по света.След това местната общност и гостите на селото, водени от енорийския свещеник отец Христо, отправиха обща молитва към Небесната майка, която е покровителка на енорията- църквата в селото носи името „Успение Богородично”.
След религиозния обред по освещаването на пещерата, секретарят на Инициативния комитет професор Стефан Иванов заяви, че през последните десетилетия човек е започнал да се отказва от религията и се откъсва от християнските добродетели. Идеята за Копието на Световното светилище и молитвата към Небесната майка е именно това да се доближаваме до добродетелите на вярата ни, които ще ни помагат да избягваме престъпленията под всякаква форма в ежедневието ни, завърши изказването си професор Иванов. Стотици вярващи дойдоха да видят пещерата в Житница, чийто оригинал е светилището от световен мащаб.Местните се надяват, че с новата придобивка ще привлекат повече туристи, на които да разказват историята как Света Богородица се явила 18 пъти на малката Бернадета.Също така се надяват Житница да стане Българският Лурд.

Няма коментари: