неделя, 17 февруари 2008 г.

Косово-нова държава или област в Сърбия




Косово е шестата държава, създадена от доминираната от сърбите СФРЮ от 1991 г. насам след отделянето на Словения, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора.

18 години, след като беше приета новата Конституция на Сърбия, която отне автономността на Косово и Войводина, областта провъзгласява независимостта си. Още на 5 юли 1990 г., месеци преди да бъде приета конституцията на Слободан Милошевич, албанските депутати в Скупщината на Косово провъзгласиха Република Косово.

През 1992 г. непризнатата от Белград република избра своя президент Ибрахим Ругова. Масовите убийства през 1998 г. по-късно бяха окачествени като етническо прочистване и причина за бомбардировките на НАТО над Югославия през пролетта на 1999 г.

Милошевич изпрати свои войски в Косово, чиято задача беше да се преборят с Армията за освобождение на Косово, начело с Хашим Тачи. Хиляди цивилни косовски сърби и албанци тогава напуснаха провинцията и се заселиха в съседни балкански държави.

Съгласно Резолюция № 1244 от 10 юни 1999г. на Съвета за сигурност, с която се слага край на военното противопоставяне, Косово е автономна област в състава на Република Сърбия от Съюзна Република Югославия, преименувана на Сърбия и Черна гора (разпаднала се през 2006 г.), а днес - Сърбия.

С резолюцията се регламентира въвеждането на управление на ООН в областта, а югославските военни и административни власти са изтеглени.

Генералният секретар на ОOН назначи свой специален представител, на когото е поверена цялата законодателна и изпълнителна власт на Косово под името Временно управление на мисията на Обединените нации в Косово (ЮНМИК). С приемането на нови законодателни актове от страна на ЮНМИК действието на законодателството на Югославия все повече отслабваше.

През 2001 г. с наредба специалният представител прие Конституционна рамка за временно самоуправление, играеща ролята на основен закон на областта. В нея бе предвидено изграждането на различни "временни институции на самоуправление", включително парламент, правителство и съдилища под негов надзор.

През декември 2001, след проведени предишния месец избори, бе учреден 120-местен косовски парламент, чиито закони влизат в сила след утвърждаването им от специалния представител. Започна и изграждането на новите учреждения на местно самоуправление.

В края на 2007 г. в Косово бяха проведени парламентарни избори, спечелени от партията на Хашим Тачи, избран в началото на 2008 г. за премиер.

Именно Тачи обеща, че ще обяви независимостта на областта. И това се случи точно днес-17 февруари 2008 година. За едни е радост за други е тъга. радост за всички албанци, които в продължение на години, къде по мирен, къде по-военен начин "изгониха" сърбите от свещената област.
Именно днес тези сърби страдад, защото са причеслени в друга държава, ИЗМИСЛЕНА.
Жал ми е за всички сърби от Косово. Не омога да си обясна, защо великите сили , както винаги назад през вековете са го правили - разделят отново Балканите. И не само. Тук явно имат големи икономически и политически интереси, които не могат да реализират в собствената си държава. До кога ще е така. Нима не може след няколко години и в България да стане така. Да не дава Господ!

ето и една малка информация от интернет:

Българите в Косово живеят в 35 села, почти всичките са чисто български, разположени в областите Гора, Жупа и Подгор. Те са предимно мюсюлмани по вероизповедание. В областта Подгор и Жупа има 17 села, с население 20 000 души (2001), сред тях е силна албанската, турската и бошняшката пропаганда. Повечето се декларират за турци или бошняци(босненци). Областите Погор и Жупа се намират в община Призрен до границата с Република Македония. Областа Гора обхваща 18 села и се намира на територията на община Драгаш, създадена от ООН след косовската криза при сливането на две общини Гора и Ополе. Гораните са признати за малцинство въпреки българския си произход, поради натиска на албанците в областта и голямата безработица много от тях са напуснали Косово. Броят на гораните в Косово през 1989 е бил 16 000, 24 000 (1999), 5 000 (2007). През последните години в Косово бяха създадени две български културни организации, целящи да запазят самосъзнанието на българите. През 2007 година, ако се приеме, че гораните и жупците са българи, в Косово би трябвало да има 30 000 българи. Освен в Косово, има още "косовски" българи и в други държави. Българите са съсредоточени в две общини - Призрен и Драгаш, а всичките им 35 села са до границата с Република Македония.

Няма коментари: