понеделник, 5 януари 2009 г.

В Житница пресъздадоха Рождество Христово


Стана традиция всяка година в Житница децата и младежите от енория ‘Успение Богородично" да правят умалено копие на витлеемската пещера. Под ръководството на сестрите францисканки те цяла седмица са се трудили, за да построят къщичка. Младежите сглобиха за основи четири греди, а за покрив наковаха малки летвички. Над тях поставиха слама и мъх, за да прилича на истинска. От зад издигнаха намачкана амбалажна хартия, която наподобява скали. Към тях прилепнаха три ангела, който са се спрели точно над светещата колибка. Отпред пред пещерата също подредиха мъх, камъни и пясък. Даже направиха символична пътечка от бели камъни, която мислено да отвежда богомолците пред яслата. Пред нея е легнало малко агънце, а скромните родители Йосиф и Мария се радват на малкия Исус.

По време на среднощната литургия, отслужена в 24 часа от отец Христо, раждането на Спасителя отново бе пресъздадено. Младо семейство с бебето си символично застана пред олтара. До тях бяха и момичета, облечени като ангели, които са възвестили на пастирите за раждането на Месията. И за да бъде точно така, както пише в Евангелието да се поклонят на Исус дойдоха и пастири с малки агънца и овце.В символичната пещера дарове поднесоха и трима младежи, облечени като тримата мъдреци.
Пресъздаването на Витлеемската пещера датира още от 13 век.

Тогава в град Гречо Свети Франциск за първи път е пресъздал сцената на Рождеството. Тогава истински хора са влезнали в ролята на Йосиф, Мария и пастирите. Липсвало само бебето. Тогава по чуден начин точно в полунощ в ръцете на светеца се появил Малкия Исус. От тогава до днес по целия свят съществува тази традиция да се пресъздава Рождество Христово.

Няма коментари: