четвъртък, 26 януари 2012 г.

И животните са божи дар

Всяка година на 17 януари Католическата църква (на същия ден и Православната църква) чества паметта на Свети Антон Отшелник, познат още като Велики. От житието на светеца става ясно, че той е роден през 251 година след Христа в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20 годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се заселил в изсечена в скалите египетска пещера.

Легендата разказва, че една нощ през отворите й минали всевъзможни гадини и зверове - змии, скорпиони, лъвове, леопарди, вълци, мечки и бикове. Всички те нападнали Антон и му нанесли жестоки рани. Изведнъж обаче изчезнали. През пролуката на тавана Антон бил озарен от светлина, която излекувала раните му. Почувствал небесната помощ той попитал: “Къде беше, Исусе ? Защо не се появи отначало, за да изцериш моите рани?”. И тогава се чул глас: “Аз бях тук, Антоне, но чаках да видя твоето мъжество. И сега, понеже храбро се бори, аз всякога ще ги помагам и ще те направя именит по целия свят.Свети Антон прекарва 35 години в отшелничество в планините, където прави чудеса за успокояването на диви животни. След неговата канонизация светецът се смята за покровител не само на дивите, но и на питомните животни.Ето затова всяка година на 17 януари, свещениците в Католическата църква благославят храната, която се дава на домашните животни. Традицията строго се спазва и предава от година на година, особено в селата Житница, Калояново, Дуванлии, кв. Миромир (Хисар), както и в Белозем, Борец и Раковски. В една от трите енории в Раковски-“Пресвето Сърце Исусово” този ритуал беше честван тържествено в неделята, преди 17 януари. Тогава след литургията, с кратко шествие, до площада пред храма, бяха благословени впрегатния добитък-конете и техните стопани. Енорийският свещеник отец Димитър Димитров отправи и следната молитва:Господи Боже, Създателю и Пазителю на всичко,в чиято ръка е душата на всяко живо същество и духът на всяка плът, изслушай молитвите на твоите верни и излей над солта и ярмата твоето благословение и силата на твоето невидимо действие, та когато животните, които си благословил и си дал за нуждите на човека, да вкусят от тази храна, да бъдат запазени от всяка болест и напаст на злия дух, чрез Христа нашия Господ.Амин.


Във вторника, на 17 януари, когато е самият ден на Свети Антон отец Димитър благослови селскостопанските постройки, в които се отглеждат животни за промишлени цели. Собствениците на ферми, кошари и обори широко отвориха вратите за божия служител и неговите помощници,така, че божието благословение да слезе над тях и добитъка, който имат за препитание.То беше изпросено със следната молитва:


Господи Боже, който пожела нашия Господ и Изкупител Исус Христос да се роди в обор и да бъде положен в ясли между две животни, благослови молим ти се оборите и опази ги от всички опасности и злини. Стори животните да останат на здраво място, та и те със своето съществуване да хвалят тебе- авторът на всички блага. По този начин и твоите верни да постоянстват в службата на доброто и докато ти благодарят за получените ти дарове, да заслужат да получат по-големи блага, чрез Христа нашия Господ. Амин.

Няма коментари: