вторник, 16 юли 2013 г.

Наисус* чества 1700 години Милански едикт


Около 40 хиляди поклонници се очаква да присъстват на тържествената литургия на 21 септември в сръбския град Ниш, с която ще се отбележат 1700 години от подписването на Миланския едикт. През 313 година (4 век) с този документ се разрешава официалното изповядване на християнството в рамките на Римската империя и официално спира гоненията срещу повярвалите в Христа. Земите на Балканите са попадали в територията на Империята, а нейния владетел по това време Константин Велики е роден в град Наисус, т.е днешния град Ниш.Именно затова там ще бъдат официалните чествания, чиято кулминация ще бъде литургията.Тя ще бъде водена от кардинала на Милано Анджело Скола, като официален представител на Светия Престол, заедно с кардиналите на Загреб-Йосип Бозанич и на Сараево-Винко Пулич и католически владици от Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Македония, Косово, Сърбия, Румъния и България. 
 
 *Католическата църква в Ниш
 
Енорийският свещеник в град Ниш отец Нико Йосич каза,че тържествената меса ще бъде на стадион „Чаир“, чието спортно съоръжение побира близо 40 хиляди души.Францисканецът-минорит от Босна и Херцеговина, който служи от 2007 година като енорист в сръбския град, уточни, че поклонниците ще пристигнат в Ниш с автобуси от своите епархии, така че е от съществено значение мястото, на което ще се служи литургията, защото е необходимо да разполага с паркинг, вода, тоалетни и други необходимости. Преди службата, поклонниците първо ще посетят енорийската църква „Въздвижение на светия Кръст”, където ще могат да се поклонят и целунат частица от Светия кръст, на който е било Исусовото тяло, а след това ще продължат с шествие, молейки Кръстния път, към стадиона.Частицата от Кръста Господен трябва да пристигне в Ниш до 14 септември, когато е патронният празник на църквата. Мощите ще бъдат вградени в новия олтар, който се изгражда в храма, който пък изцяло се ремонтира.

*плакатът за Юбилея

За сега мощи от Светия кръст има само в Милано, но заради юбилея, една малка част от тях ще бъде подарена на нишката енория.Ето защо ние планираме след честванията през септември църквата ни да стане място за поклонение на верните.Константин няма статут на светец в Католическата църква, само като като благодетел, но за сметка на това пък майка му Елена е светица в Католическия календар.Смята се, че именно тя е намерила Кръста на Голгота, на който е бил разпнат Исус“.Това обясни отец Нико Йосич, който с нетърпение очаква да домакинства на толкова много верни християни. По думите му се очаква и не малка част православни християни също да се включат в честванията за 1700 години свободно изповядване на християнството по нашите земи.
*на този стадион "Чаир" трябва да се отлсужи тържествената меса

Няма коментари: