сряда, 31 юли 2013 г.

Папски дарове за монсеньор Георги Йовчев


Папа Франциск подари пръстен на Софийско-Пловдивския епископ Георги Йовчев.Дарът беше поднесен чрез апостолическия нунций в България монсеньор Януариуш Болонек след края на тържествената литургия, с която беше отбелязана 25-тата годишнина от епископското ръкоположение на монсеньор Йовчев. Катедралният храм в Пловдив събра млади и стари от всички краища на страната, но най-вече от онези енории, в които Георги Йовчев е бил енорийски свещеник, преди да приеме папското решение да стане владика. Гости и приятели имаше от Италия.

Георги Йовчев е ръкоположен за епископ на Софийско-Пловдивската епархия на 31 юли 1988 година. Тогава папа е бил Иван Павел 2, в обредът е извършен от тогавашния папски легат (специален представител-пратеник на папата)  в страната архиепископ Франческо Коласуоно.Тогава  Йовчев е бил на 38 години. Преди това като свещеник той е бил енорист в Пловдив, Раковски, Калояново, Дуванлии и Житница - населени места, където се намира най-многобройната католическа общност у нас. Тържествената света литургия бе водена лично от юбиляря, в съслужение на другите двама български католически владици-монсеньор Христо Пройков и монсеньор Петко Христов както и свещеници от трите диоцеза. Освен пръстен, владиката на София и Пловдив получи други папски дарове-дрехи за богослужения в три цвята-бял, зелен и червен. Колкото и символично да е с цветовете на българското знаме, то е и в унисон с католическата литургия. По време на службите белият цвят се използва за празници и тържества, зеленият за обикновеното време през годината, а червеният е предназначен за дните, в които се честват светците-мъчениц или пък Деня на Светия дух. Висшият духовник в Пловдив получи и дарове от вярващите богомолци, които участваха в месата от всички енории в епархията. От своя страна пък монсеньор Георги върна жеста към всеки, който го поздрави за сребърния юбилей и поднесе скромен дар- за всеки имаше книга, броеница и малък кръст.
Председателят на епископската конференция в България монсеньор Христо Пройков подари на своя събрат малка икона, във византийски стил, на Свети Георги Победоносец.Поднасяйки я на юбиляра, монсеньор Пройков заяви, че небесният закрилник ще помага на епископ Георги да ръководи дълго и мъдро своята епархия.В приветственото си слово, Пройков отбеляза, че всеки владика носи на гърдите си ВИДИМ кръст, но и на гърба си, само че НЕВИДИМ за другите хора.Затова нека видимият помага на монсеньор Йовчев с постояннство и преданост да носи невидимия, в изпълнение на пастирските си задължения. 

            По-скромен и верен на себе си, остана в привествието към Софийско-Пловдивския владика, епископът на Никополската епархия монсеньор Петко Христов.В края на литургията той заяви, че онова епископско ръкоположение пред 25 години е било като бялата лястовица от разказа на Елин Пелин, само че за духовното оздравяване и напредъка на католицизма в страната, след толкова години на забрана и преследване от държавната власт на християните. Подаръкът на монсеньор Петко за монсеньор Георги остана тайна, тъй като той му го поднесе след церемонията на поздравите.

            От 1994 година насам монсеньор Георги е ръкоположил 17 свещеници. Именно един от тях-о. Иван Топалски беше подготвил проповедта за тържествената литургия. По време на нея той изтъкна заслугата на владиката за доброто управление на епархията и плодоносните дарове-нови свещеници и монахини, които да работята на Господнята нива. Едно от най-значимите събития до сега в живота на монсеньор Йовчев е папската визита в Пловдив на Иван Павел 2 през 2002 година.Наред с духовния напредък, няма как да се пропусне и материалния-изграждането на нови църкви. През тези 25 години на владишкия трон, Геоорги Йовчев и с помощта на свещениците, са построени 6 нови църкви-конкатедралата „Свети Йосиф”-София, „Свети Дух” в район „Тракия”-Пловдив, „Свети Андрей”- в село Калояново, „Светото семейство от Назаред”- Хисар, „Свети Максимилиян”- Раковски (църква към  манастира на Францисканците-конвентуалци) и Гробищния параклис в кв. ”Генерал Николаево”- Раковски.


репортаж: Иван Кърчев
снимки: Франц Чавдаров


Няма коментари: